Продължете към съдържанието

КАК ДА ПОЧИСТВАТЕ ЗЪБНИТЕ СИ ПРОТЕЗИ?

 • от

Как се почистват снемаемите зъбни протези ? Препарати ? Таблетки ? Паста за зъби ?

Подвижните частични или тотални цели протези изискват подходяща грижа, за да бъдат чисти, без петна и да изглеждат възможно най-добре. За най-добра грижа за зъбните ви протези ви препоръчваме :

 • Отстранявайте и изплаквайте обилно с вода зъбните си протезите след всяко хранене. Изплакнете под течаща вода върху протезите си, за да премахнете остатъците от храна и други частици. Ако протезите ви са изработени от твърда акрилна пластмаса, може да поставите кърпа на плота или в мивката, така че протезите да не се счупят, ако ги изпуснете.
 • Работете внимателно с протезите си. Уверете се, че не огъвате или повреждате пластмасата или задръжните им елементи при почистване.
 • Почистете устата си след сваляне на протезите. Използвайте мека четка за зъби върху естествените си зъби. С мека четка за зъби можете да почистите също езика, бузите и небцето. Ако използвате залепващи продукти за протези, отстранете останалите частици от венците.
 • Почиствайте зъбните си протезите поне веднъж на ден. Премахвайте и внимателно почиствайте протезите си ежедневно. Накиснете ги в подходящ препарат за почистване на протези (препоръчваме ви Renew Denture Cleaner), за да премахнете храната, плаката и други отлагания. Ако използвате лепило за протези, почистете остатъците. Никога не използвайте пасти и четки за зъби върху протезите си.
 • Накиснете протезите за една нощ. Някои видове протези трябва да бъдат винаги овлажнени, за да запазят структурата си. Поставете протезите си във вода или лек разтвор за почистване на протези (препоръчваме ви Renew Denture Cleaner) през нощта. Посъветвайте се с вашия зъболекар за правилното съхранение на протезите ви през нощта. Следвайте инструкциите на производителя за разтвори за почистване и накисване.
 • Изплакнете добре протезите, преди да ги поставите обратно в устата си, особено ако използвате разтвор за почистване на протези. Повечето препарати съдържат вредни химикали, които причиняват неприятен вкус, гадене, болка или изгаряния при поглъщане. Ето защо ви препоръчваме да ползвате Renew Denture Cleaner, чийто състав е от изцяло натурални и естествени компоненти – 100% био препарат.
 • Планирайте редовни стоматологични прегледи. Вашият зъболекар ще препоръча колко често да го посещавате за контролен преглед на зъбите, както и за професионално почистване. 
 • Потърсете зъболекаря си, ако протезите ви се разхлабят или ако почуствате някакъв дискомфорт. Потърсете незабавно вашия зъболекар, ако протезите ви се разхлабят. Разхлабените протези могат да причинят дразнене, рани и инфекция.

Винаги трябва да избягвате:

 • Абразивни почистващи препарати и пасти за зъби. Избягвайте четките с твърд косъм, силните почистващи препарати и пастата за зъби, тъй като те са твърде абразивни и могат да повредят протезите ви. Препоръчваме ви Renew Denture Cleaner самостоятелно или в Звукова ваничка за почистване на протези.
 • Избелващи пасти за зъби. Пастите за зъби, рекламирани като избелващи пасти, често съдържат пероксид, който е възможно да промени цвета на зъбните протези.
 • Продукти, съдържащи белина. Не използвайте никакви избелващи продукти, защото те могат да отслабят протезите и да променят цвета им. Не накисвайте протезите с метални елементи и куки в разтвори, които съдържат хлор, защото той може да потъмнява и да разяжда метала. Можете да ползвате Renew Denture Cleaner за всякакъв вид зъбни протези, включително и за такива с метални куки и метални елементи.
 • Гореща вода. Избягвайте гореща или вряща вода, която може да повреди протезите ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *